2009. szeptember 10., csütörtök

Szülői értekezletes kiakadás


Kedden este volt Kristóféknak egy maraton szülői értekezlet, amin legalább öt alkalommal nyílt ki a bicska a zsebemben! Ugyanis fel nem foghatom, hogy miért kell alárendelni az óvodai rendet a különböző különóráknak!!! Lehet menni angolra, sakkozni, úszni és hittanra. Nincs ezzel semmi bajom, ha nem próbálják rákényszeríteni a szülőkre különböző gusztustalan módon (ezt majd kifejtem, mert még mindig nem tettem túl magam rajta) ezeket az órákat és ha nem megy azon gyerekek kárára, akik nem vesznek részt ezeken a foglakozásokon.

Nyilván különbözőek vagyunk és másképp gondoljuk, hogy egy 5-6 év közötti gyereknek mire van szüksége. De! Amikor a szülői elején azzal indít az óvónő, hogy ez milyen rendes csoport és ebéd után mindenki milyen szépen alszik vagy csendben fekszik, akkor rendkívül érdekes az, hogy miért kell fél kettőre, azaz az alvásidőre szervezni a különangolt! Mindez pedig úgy lett bevezetve, hogy ilyen jó, olyan jó ez a tanár(!) néni és imádják az iskolások (valszeg óvónénink barátnője) és ő megelőlegezte neki a péntek fél kettőt, ha nekünk nem baj, mert menjen minden gyerek angolra és akkor nem lesz gond. Itt még visszafogtam magam. Viszont, amikor kiderült, hogy azok, akik nem mennek angolra, majd más csoportokban alszanak, akkor jelentkeztem! Hogy ezt talán mégse! Egyrészt Kristóf tuti, hogy nem megy még angolra, mert előbb tanulja meg rendesen a magyar szavak kiejtését, másrészt bőven lesz ideje tanulni még, harmadrészt az alvásidő semmiképpen sem tanulóidő. Negyedrészt van pár kiscsoportos is a csoportjukban (pl. Dávid), akik most szokják az ovit és talán ne pakolgassuk őket vadidegen csoportokba aludni!!!! Nem lettem népszerű, de leszarom! A túlbuzgó sznob anyuka, aki az összes létező különórát beikszelte és amúgy szinkronúszik is a gyereke, rögtön jelezte, hogy ha az ő lánya alszik délután, akkor este 11-ig nem alszik el. Mi pedig, a normálisak:D (mert páran csatlakoztak hozzám) kifejtettük, hogy pont az a baj, ha kimarad a délutáni alvás, mert akkor hattól kezelhetetlenek. Viszont mivel már délután 3-kor felébresztik őket, ezért nyolckor gond nélkül elalszik egy ekkora gyerek, aki reggelenként hatkor kel.

Az is borzasztóan zavaró volt, hogy folyamatosan az előző csoportját szídta az óvónő. Hogy azok között milyen sok rossz gyerek volt. Az egyik, általam normális csoportba sorolt anyuka meg is jegyezte, hogy milyen nehezen dolgozza fel az előző évet az óvónéni.:)

Az úszással az a bajom, hogy eltűnik majd x gyerekkel az egyik óvónő és a dadus, a többieknek pedig nyilván nem fog rendes foglalkozást tartani azon a napon az óvónő. Csak úgy lézengenek majd. Arról nem is beszélve, hogy szerintem nem az ovit kellene a tisztelt szülőknek leterhelniük azzal a kívánsággal, hogy tanuljon meg úszni a gyerek. Ha nekem fontos, akkor majd hétvégén vagy kora este elviszem a gyerekemet és nem ezt a nekem kényelmes megoldást választom!

Ugyanez igaz az összes különórára! Nem gondolom úgy, hogy az óvodának ilyen szerepet kellene vállalnia. Főleg annak ismeretében, hogy tök pici termek vannak, rengeteg gyerek és kevés óvónő! Aki már most kis zsenit akar képezni a gyerekéből, az vegye a fáradtságot és szervezze meg magának!

Ja, és nem azért nem akarom küldeni a fiúkat sehova ezek közül, mert drágának találnám, hanem, mert ebben az életkorban szerintem játszani kell, játszva tanulni és az óvónénik erre tökéletesen alkalmasak és képzettebbek, mint bárki más, aki a gyerekeket tanítani próbálja. Az úszással kapcsolatban pedig számtalan egyéb jellegű okom van. Magát az úszást nem ellenzem, de nem ilyen formában. Ha lenne kedve Kristófnak, akkor járhatna is máshova(!), de nem szeretne menni.

Amin pedig végképp berágtam az az, hogy tegnap amikor jöttünk hazafelé Kristóf elkezdte mesélni, hogy mondta az új óvónéni (aki most dolgozik először óvónéniként, eddig marketinges volt, de kedves és szereti a gyerekeket és Kristóf is nagyon csípi), aki egyébként nem volt ott a szülői értekezleten számunkra sem publikus, de nyomós ok miatt, szóval azt mondta Kristófnak, hogy majd lehet menni úszásra és ott először csak labdáznak és pancsolnak a vízben és nagyokat játszanak, de csak akkor mehetsz, ha "az anyukád befizette a sárga csekket"!!!! A "-jeles részt Kristóf háromszor ismételte el öt perc alatt, hogy ez a feltétel. Köpni-nyelni nem tudtam.

Egyrészt előző este a szülőin mindenki beikszelte, hogy hova akarja küldeni a gyerekét, ezért talán nézzük meg a listát és max. azokkal a gyerekekkel beszélgessünk erről akik mennek és maguktól felhozzák a témát. Másrészt, amin jobban kiakadtam, mi az, hogy egy ekkora gyereknek ilyeneket mondunk????
Egyébként az úszóoktató mondta előző este, hogy 130 centi mély a víz, amiben egy 122 centis gyerek elég nehezen pancsol. Szerintem.

Itt a vége, meglepődnék, ha végigolvastátok volna!:) Hosszú lett és unalmas, de legalább kiírtam magamból.:)


11 megjegyzés:

fórumvírus írta...

én végigiolastam.. nem volt unalmas.. hálistennek, nálunk kicsit másként van.. amúgy valami rendelet miatt - nálunk mindig erre hivatkoznak(!) CSAK DÉLUTÁN lehet különfoglalkozásokat tartani!
talán megkérdezem neked pontosan! már, ha érdekel!
kitartást, lecseng a szeptember, utána könnyebb lesz!
puszi (TE DOLGOZÓ NŐ!!!) :D

Tigrislilijom írta...

Igen, végigolvastam én is :-))
Szóval különórák az óvodaidő után tartandók. A miénkben hittan, zeneovi, zenés torna, népi gyermekjátékok. Mindegyik 4 órakor kezdődik, és 3/4 5-kor van vége. Az ovi 5-kor zár. Külsősök tartják, az óvónénik pedig vigyáznak azokra a gyerekekre, akik nincsenek benn a foglalkoztatott csoportokban. Az úszás kivétel, az valamiért délelőttönként van - lehet, hogy el tudják mozgásfejlesztésként számolni vagy valami ilyesmi... Nem néztem utána, de nálunk így működik. Biztos komoly oka van a 4 órás kezdésnek. Érdemes lenne utánanézni, fegyvertény lehetne. Egyébként nem akadtam volna fenn a dolgon, ha nem az alvás kárára akarnák rendezni az egyes órákat. Óvónéni tudja, hogy miért SZÜKSÉGES és KÍVÁNATOS aludnia a 3-5 éves korosztálynak "mindenképp"? Én elmagyaráztatnám vele :-)))

N.Zsuzsi írta...

Én is végigolvastam, és teljesen osztom a véleményedet, abszolót megértem a kiakadásodat.
Szerencsére nálunk semmi különfoglalkozás nincs, ráérnek majd a suliban.

Kriszta írta...

Én is végigolvastam, és nem csodálom, hogy fel vagy háborodva, szerintem teljesen jogosan!!!!

Babi néni írta...

Hó-hó! És akkor még nem jártál iskolás szülőin. ;o) Az se semmi.

Nálunk vannak különórák (szintén négy után). Az úszás, a logopédus meg délelőtt van (az ovi saját medencéjében). És mivel vegyes csoportok vannak, amíg a "nagyok" úsznak, a kicsiknek van koruknak megfelelő foglalkozás és amikor a "kicsik" úsznak, a nagyok készülnek az iskolára. :o)

De az alvásidőben aludni kell. Bár előfordul, hogy egy-egy deviáns gyerekkel az aulában rajzolgat az dadus néni.

Ilyen fel sem merül. És egyáltalán mit fog mondani rólatok az óvónéni, amikor elballagtok, ha a mindig az előző csoportját szidja? Meg ez az alvásidőre tervezett különangol. Nem hiszem, hogy túl rátermett lenne. :o( Megértem, hogy mérges vagy! Nekem még a 11 éves fiam is 2-től 6-ig aludt az öcsével.

Judit írta...

Teljesen egyetértek. Sok szülő első kérdése felvételkor, hogy milyen külön foglalkozások vannak. Nem győzik az óvodák megszervezni.Ezt munkaidőn kívül önszorgalomból kell elvállalni nálunk, így senki nem repdes. Egyedül úszás van, az is délelőtt, és alig járnak, így nem kavar be, de az a pár gyerek kimarad sok mindenből. Sajnálom ezt nagyon. Sok szülő szerint a játék az csak "játék", teljesen igazad van, a legfontosabb a gyerek életében! Meg merem kockáztatni, hogy foglalkozások nélkül is okos, értelmes, iskolára kész gyerek lenne belőle.Hiszen az fejleszt a legjobban. Persze kellenek a foglalkozások, de játékosan, motiváltan, érdekesen, röviden!!!
Alvás: aki aludni szeretne az aludjon, aki meg csak pihenni az csak pihenjen az ágyon. Nálunk a nagyok felkelhetnek rajzolni amikor már felébredtek, ill. ha nem aludt akkor pici pihi után.
Másik csoportban alvás: ez tilos!!!! vannak végszükség helyzetek, amikor összevonás van, de hogy normál időben így szervezzék, ezt nem szabad az tuti!!!!

Viki írta...

Örülök, hogy ilyen kitartóak vagytok!:) Annak pedig főleg, hogy szerintetek sem az én készülékemben van a hiba! A sakk mint kiderült 15:45-től kezdődik, ami már majdnem 4 óra!:)
Judit, a másik csoportban altatás miatt, akkor teljesen jogosan szólhatok, szerinted? A héten vagy a jövő héten kezdődik az angol és nagyon kíváncsi vagyok, hogy végül melyik időpontban és mi lesz azokkal, akik nem mennek!

vadcic írta...

Én is végig olvastalak és közben tűnődtem én hogyan fogom ezeket kivédeni.
Mert hogy nem szeretném agyonterhelni a gyerekemet,hogy 10éves korára hiperaktív legyen,az tuti.
Ennyi mindent a óvodában?Jesszusom.
Nekünk még alsóban sem volt semmi extra.
Nem csoda hogy szét vannak csúszva szegény gyerekek,érdemes lenne elgondolkodni ezen is drága "szakembereknek".
Szerinted mindegyik oviban ez van a városban?
Igyekeznem kell megkeresni a legnyugodtabbat.:O(

Viki írta...

Nem tudom sajnos, mert a többi ovit nem ismerem. Viszont ezek a foglalkozások csak nagycsoportban vannak. Azaz úszás van középsősöknél is, de kiscsoportban még nem ajánlják az óvónők sem.

amilgade írta...

Nem semmi! Papíron nem volt semmi szavazás??? Mert ha a szülők nagy százaléka ebbe nem egyezett bele, akkor nem mehetne az angol!!!!

Viki írta...

Nem volt szavazás. És nekem gyanús, hogy alvásidőben maradt, csak azóta még nem találkoztam az óvónénikkel.

 

Made by Lena